Migrera ditt Lotus Notes arkiv till Outlook

Migrera ditt Lotus Notes arkiv till Outlook

Migrera ditt Lotus Notes arkiv till OutlookIbland är det roligare när någonting är gratis, hellre än när man måste betala pengar för det. Vill du migrera ditt Lotus Notes arkiv till Outlook faller under denna kategori.

Det finns mängder med betalda verktyg för detta ändamål, men det finns också gratis alternativ, vissa mer manuella än andra.

Grundproblemet är att det inte finns någon kompatibilitet rakt av mellan de båda klienterna och för att lyckas med detta utan ett verktyg för ändamålet, krävs lite tålamod och pillande men det går.

Nyckelordet är .EML

Den gemensamma nämnaren mellan Lotus Notes och Outlook, är .eml.
EML filer är någonting som Lotus Notes kan exportera, men Outlook kan inte rakt av importera dessa. Lösningen för import, är att man öppnar en .eml med Outlook och sedan väljer att flytta den till en mapp i sitt mailkoto, eller valfri .pst-fil.

För att väl skapa .eml-filerna, så kan man i åtminstone senare versioner, markera mail och sedan dra dem till valfri mapp i utforskaren (windows). Denna lösning kan kanske fungera om det inte är speciellt stora volymer man vill exportera, eller att man kort och gott bara vill exportera enstaka mail.

Automatisera mera

Att dra och släppa mail i en katalog på disken tyckte jag att även om det gick, så borde det vara möjligt att automatisera detta. Lotus Notes har ”agenter” som kan sköta vissa saker i både för och bakgrund. Dessa är i själva verket skript skrivna i språket LotusScript, vilket till stor del liknar Visual Basic.

Efter lite tillbringad tid på Google, så hittade jag vad jag letade efter i denna artikeln, men för att vara mer exakt i kommentar nr 5 som länkar till denna paste.

Kopiera helt enkelt texten i en ny agent och spara denna. Markera sedan de mail du vill exportera och kör agenten, så har du snart dina .eml-filer på valfri plats på hårddisken.

Vad gäller importen till Outlook, så sköts detta med ett VBA makro, som är skrivet av en herr Richard Drizin. Det hela är enkelt, men ser lite lustigt ut när det körs, då makrot använder sig utav ”shellexec” för att öppna varje .eml-fil och sedan importera mailet genom att flytta det till ditt mailkonto/datafil, vilket gör att fönster kommer öppnas och stängas automatiskt då makrot körs.

Just på grund av shellexec, så måste man säkerställa att Outlook är associerat program för .eml-filer, annars kommer det inte att fungera.

Vill du migrera ditt Lotus Notes arkiv till Outlook på detta sätt, så kan du ladda hem en zip med båda skripten här -> Notes2Outlook.

Nästan helt perfekt

Ett par små ”buggar” har jag hittat, men jag vet inte exakt vad de beror på.

Nyligen migrerade jag ca 25000 mail enligt det jag beskrivit ovan och det fungerade nästan helt perfekt.

  • Ett fåtal mail blev importerade men ej korrekt översatta, vilket gjorde att mailen ser ut som ren htlm.
  • Vid ett par tillfällen hängde sig exporten, men detta berodde troligtvis på speciella mail, så som leveranskvitton, eller andra meddelanden från mailservern, eller tomma ämnesfält.
  • Export hängde sig om för många mail var valda för export, mellan 1000-2000 i taget fungerade oftast dock.
  • Importen hängde sig någon enstaka gång, men när jag återupptog den fungerade allting klockrent igen.

Värt att nämna är att om exporten gick snabbt, så tog importen väldigt mycket längre tid. Ca 3-4 timmar tog mina 25000 mail, men nu har jag i alla fall alla mina gamla mail i Outlook och kan överge Lotus Notes för all framtid.