BBQ – Baby Back Ribs och kycklingklubbor

BBQ Söndag – Fars dag

Dagen till ära, så fick jag firat med lite BBQ så här på fars dag.

Efter en relativt händelselös helg, så fick jag dragit igång lite BBQ idag.
Det är ju trots allt fars dag och då får man passa på att äta lite gott, så jag hystade ett några rader med baby back ribs på min kära Weber, tillsammans med några kycklingklubbor som jag råkade plocka på mig när jag var i affären tidigare.

Grillandet var inte riktigt planerat eftersom jag tänkt att min dotter skulle få gratulera sin farfar idag, men den planen gick tyvärr i stöpet då det visade sig att farfar var så sjuk att han flytta in på sjukhuset ett par dagar. Hoppas verkligen att han blir bättre och jag skall försöka hälsa på honom under dagen imorgon.

Det fick bli ett besök hos kusinerna istället och det var uppskattat, för där fanns det bårde tårta och massa bus.

 

Grillning eller BBQ?

Ja vad är skillnaden?

Det beror väl kanske lite på hur man ser det, men generellt sett så är BBQ att man tillagar sina råvaror i grillen, eller röken för den delen, under lång tid och med låg värme och självklart med locket på, medans ”att grilla” är väl kanske lite mer att man relativt snabbt tillagar sin köttbit eller dyligt, direkt över glöden. Oftas gäller även att man helst använder sig av så kallad Indirekt grillning, när man pratar BBQ och det är helt enkelt att man inte har glöden direkt under t.ex köttet, utan att denna ligger lite vid sidan.

Det fina med BBQ är att man tar till vara den goda rökaromen och att denna faktiskt går in i köttet, fisken, eller vad man nu skall tillaga. Man kan även ytterligare förhöja rökaromen, genom att lägga på olika sorter av träflis på glöden direkt i början.

En sak att tänka på bara om man skall röka, är att helst inte använda en oljebaserad marinad. Denna gör att köttets porer täpps till och får röken väldig mycket svårare att sätta sig i köttet. Just detta är anledningen till att jag nästan helt gått ifrån vanliga marinader, utan istället hellre använder olika rubs, eller torrmarinader.

Dagens BBQ

Jag hade några rader baby backs i frysen och dålig framförhållning som man kan ha ibland, så fick jag plocka ut dem och lägga dem i ugen på låg värme, så att de fick tina sig i lugn och ro tills det gick lagom lätt att dra loss membranet, eller den hinna som finns på insidan ribsen.

När detta var klart, så gned jag in dem i Punch ya Daddy Cajun Mequite rib rub, plastade in och la in i kylskåpet i ett par timmar, tills dess att det var dags och grillen hade lagom temperatur.

Vid rökning brukar jag börja med ca 100-120 grader och beroende på vad som ligger under locket, så kan man öka efter som tiden går.

Jag åkte dessutom på niten idag när jag skulle köpa briketter och gick hem med en påse grillkol istället. Lagom nöjd över det var jag, men resultatet blev riktigt bra ändå. Kol tycker jag är lite svårare att grilla med och kräver att man mer ofta får titta till temperaturen och även fylla på mer kol, allt eftersom det grillas. Briketter är att föredra när man skall BBQ’a på riktigt!

När mina fina baby backs väl åkte på grillen, så slängde jag även på ett par nävar hickoryflis som jag tidigare lagt i blöt. Att man lägger flisen i blöt gör att det bildas mer rök samt att flisen håller längre.

Efter ca en timme med rök, så börjar jag moppa, eller pensla på en moppsås för att ge lite extra smak, samt till viss del kyla ner köttet, så att det inte tillagas för snabbt. Man skall inte ha bråttom när det vankas BBQ!

Såsen bestod denna gång av: ca 1dl äpplejuice (100%), 1dl ananasjuice (100%), en skvätt Heinz chili sauce, en skvätt HP sauce, några stänk worcestershire sauce, en halv finhackad lök, en del chiliflakes, ett par vitlöksklyftor, samt salt och peppar.
Detta blandades i en kastrull och fick stå och puttra på låg värme i ca 15 minuter.

Jag brukar moppa mitt kött lite olika, men idag blev det ungefär en gång i halvimman och detta pågick till dess att jag såg att köttet började dra ihop sig så att benen benen sticker ut på ribsen. Då var det dags att linda in dem i ett paket av folie och köra ett tag till. I paketet hällde jag dessutom i resten av såsen, så att det kunde ligga där och gotta till sig ordentlig.

En halv till en hel timme innan det är klart, så kan man även börja pensla på glaze om man vill.

Jag körde idag med klassikern Sweet Baby Ray’s Original idag och den brukar gå hem till ribs.

Tiden på grillen idag var nog ca 5 timmar allt som allt, men som sagt var så skall man inte stressa när man BBQ’ar. Då är det low and slow som gäller och glöm inte .. If you look, you don’t cook. (Håll locket på så mycket som möjligt!)

Resultatet som synes ..

Det var allt för idag, men om du är intresserad av grillning och BBQ, så tveka inte att gå med i Weber-Grillklubben Grillvännerna som är våran fina grupp på Facebook.
Gruppen har idag en bit över 1300 medlemmar och där kan man få svar på det mesta inom ämnet BBQ och Ingen fråga är för dum.

Tills nästa gång, hej!